VO2maks

Testing av maksimalt oksygenopptak (VO2-maks):

En O2-test avdekker kroppens maksimale evne til å ta opp og forbruke oksygen i prosessen hvor fett og karbohydrater omdannes til energi. Jo mer oksygen kroppen klarer å ta opp, jo høyere blir energiomsetningen. Dette øker forutsetningene for å prestere bedre i utholdenhetskonkurranser. Maksimalt oksygenopptak kan på folkelig språk kalles “kondis”. Det er det mest presise målet for den generelle kardiovaskulære formen og er meget viktig for fysisk prestasjonsevne i utholdenhetsidretter.

Om selve testen:

Du starter med en god oppvarming inkludert noen korte stigningsdrag. Deretter starter testen. Belastningen økes gradvis opp mot det høyeste du klarer å oppnå. Under testen puster du gjennom en «O2-maske. Oksygenopptaket ditt vil bli målt hele veien, og gjennomsnittet av dine to høyeste målinger vil vi definere som VO2maks eller VO2peak. Etter testen går du gjennom resultatene med testleder.

Vi gjennomfører testene våre med Vyntus CPX fra Cortex. Denne analysatoren er helt ny på markedet og erstatter Oxycon pro fra Jaeger som den nye «gullstandarden» innen O2-testing.